3 Ocak 2016 Pazar

Çocuk ve Aile

  • Cocuklarimizin egitimini okul oncesi ve okul donemi olarak ikiye ayiralim. Elbette her iki donemde aile faktoru cok onemli olsada asil gorev okul oncesi doneminde oldugunu goruyoruz. Egitim ailede baslar okulda devam eder.
    Anne karnina dusen bir hucre gelisimini takiben 24. Haftada birey olarak sayilmaya basliyor. Ve bu bireyler dogumundan ölünceye kadar öğrenmeye açık. Bu öğrenme döneminin en hızlı oldugu dönem 0-3 yaş.
    Ufak bir örnek verelim. Birey anne karnınkeyken annesıyle dogumuyla ailesiyle tanışıyor. İlk üç ay içinde gözleri görmeye başlıyor ve size tepki veriyor. Agular kelimelere, gülücükler kahkahalara... hepsi sırayla.
    Bir cocuğun konuşmasından, oturup kalkmasına, çatal kaşık tutmasından, temizliğine siz özel bir çaba gösterin veya göstermeyin cocuğunuzun hamurunu mayalamış oluyor. Anne karnındaki günlerinden itibaren siz bir örneksiniz. Sizi görecek, gördüğünü yapacaktır.
    Birazda doğru bildiğimiz yalnışlardan söz etmek gerekirse 
    Kızını dövmeyen dizini döver
    Dayak cennetten cıkmadır
    Gibi cümlelerimizi lügattan kaldırmak istiyorum. Çünkü her cocuğun sevgiye ihtiyacı vardır, her cocuk sevgiyle eğitilebilir. Olur mu öyle şey diyenlerinizide duyabiliyorum. Detaylı bilgi için Yasemin hanımın pozitif disiplin adlı kitabını sizlere öneririm.
    Şımarık, agrssif veya hiperaktif cocuklarımızla ilgilide okula gidince uslanır tabiride hiç hoş değil. Okuşla gidince düzelmiyor arkadaşım, senin göstermediğin ilgiyi öğretmeni gösterdiği zaman düzeliyor! Sizi yargıladığımı düşünmeyiniz zira ele avuca sığmayan bir bal böcegine sahibim =) Peki ne yapacagız?
    Her zaman anne baba bilmeyecek, cocukta birşeyler bilecek. Yani önce dinlemesi öğreneceğiz. Dinlemeyi bilirsek dinlemesini isteyebiliriz.
    Birlikte vakit geçirecek oyunlar oynayacagız, oynarken eğlenecek eğlenirken öğrenecegiz. Unutmayalıö her zaman cocuk anne babasından birşey öğrenmez bazen anne babalarda cocuktan birşeyler öğrenir.
    Evetlerimiz kadar hayırlarımızda net olacak. Tableti eline ya hiç vermeyeceksin ya da bir kez dahi olsa verdiysen bir daha istememisini beklemeyeceksin.
    Her zaman sevildiğini hissettireceksin. Sevgiyle büyüyen cocuk uysal olur. Ona seni seviyorum demen yetmez, sevildiğini

  • oynayarakogreniyorumher zaman göstereceksin.
    Taktir edecek asla yermeyeceksin. Küçük büyük kusurlarını yüzüne vurmadan tebessümle uyaracaksın.
    Küsmeyeceksin kıyaslamayacaksın özel oldugunu hissettireceksin.
    Gör bak nasıl güzel olacak 
    Her çocuk özeldir!https://www.instagram.com/p/_RF0b7JaYP/?taken-by=oynayarakogreniyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder